Fundamental analys

Vanliga nyckeltal och användningsområde

P/E-tal - står för “price/earnings” och är ett av de vanligaste nyckeltalen och används för att avgöra om en aktie är köpvärd eller inte. Nyckeltalet visar priset på en aktie i relation till bolagets vinst per aktie. 


Formel och exempel

Företaget Glädjen AB gör en vinst på 20 kr per aktie och aktiekursen är 280 kr.

 

 
P/E-talet visar hur börsen värderar aktien i förhållande till företagets vinst. P/E 14 innebär exempelvis att börsen är villig att betala 14 gånger företagets vinst per aktie för att köpa aktien.

Höga P/E-tal
Vissa P/E tal är väldigt höga och det betyder att börsen värderar dem högt och det beror ofta på att börsen förväntar sig hög tillväxt i företaget så tillväxtaktier exempelvis värderas ofta högt. Däremot om tillväxtaktier exempelvis slutar att växa kan de straffas kraftigt av börsen 


Negativa P/E-tal
Negativa P/E-tal innebär att företaget i fråga gör förlust och kan därför inte värderas med hjälp av nyckeltalet. Om man däremot uppskattar vinst i framtiden kan man använda sina uppskattade beräkningar för att se vad marknaden värderar aktien till men det är en mer spekulativ metod då framtida vinsten ännu inte existerar.

Vinstmarginal - Förklarar hur mycket vinst som är kvar för ett bolags totala försäljning efter att alla kostnader har dragits av. Vinstmarginal är ett vanligt och bra nyckeltal som är användbart för att jämföra lönsamheten mellan företag och dess konkurrenter.

Vinstmarginal (i procent) = (Försäljningsintäkter - Kostnader) / Försäljningsintäkter x 100

Formel och Exempel


Exempel
Företaget Glädjen AB har försäljningsintäkter på 1 000 000 kr och kostnader på totalt 600 000 kr

  


Skuldsättningsgrad - Ett bra nyckeltal för att beskriva relationen mellan ett företags skulder och eget kapital. Nyckeltalet är användbart för den som vill förstå ett företags ekonomiska situation. En hög skuldsättningsgrad innebär att företaget har höga skulder i relation till företagets eget kapital och därav kanske inte kan finansiera sina tillgångar med eget kapital och att man är beroende av sina skulder vilket medför ökad risk att investera i företaget. En hög skuldsättningsgrad är nödvändigtvis inte något dåligt utan det kan också vara så att företaget befinner sig i ett tillväxtstadie och behöver låna kapital för att fortsätta växa.

Tumregler
 
Hög skuldsättningsgrad = över 50%
 
Låg skuldsättningsgrad = under 25%
 
Rimlig skuldsättningsgrad = mellan 25% och 50%
 


Formel och exempel:
  

Exempel
Företaget Glädjen AB har skulder på 400 000 kr och ett eget kapital på 500 000 kr.

Glädjen AB anses ha en hög skuldsättningsgrad men som sagt ger inte detta en helhetsbild om företaget har en bra eller riskfylld ekonomi utan man måste ta hänsyn till fler nyckeltal och aspekter.